luni, august 4

Cămara în 5 pași sau cum mă pregătesc pentru iarnă

 




   Chiar dacă vremea anul acesta a fost capricioasă, iar grădina  are producție slabă, tot am reușit să fac câteva conserve pentru iarnă. Trebuie să mărturisesc că pe lângă faptul că sunt obținute în mod  curat, sănătos, fără conservanți, așa cum am învățat în casa părintească,  acestea mă ajută să fac și mici economii în timpul iernii, nemaifiind nevoită să cheltui suplimentar pentru procurarea lor. 

   Am recoltat astăzi perele și trebuie să mă declar munțumită. Părul este un copăcel, dar a dat o producție neașteptată, cca 8kg.  Cum aceste fructe sunt perisabile, trebuie rapid conservate, așa că voi face nectar pentru iarnă și poate 2-3 borcănele de gem, așa ca delicatesă. 

Roșiile au avut recoltă slabă anul acesta. Plantele obținute din semintele cumpărate din supermarket sunt sub orice așteptare: s-au dezvoltat foarte prost, fructele sunt de mici și puține, dar au un plus: sunt foarte dulci și gustoase, Au producție mai bună plantele cumpărate din piață. Doamna care le vindea mi-a spus că semințele sunt bulgărești. Acestea vor deveni bulion alături de câtiva ardei grași și kapia roșii. Niciodată nu am cumpărat bulion, pastă de tomate sau suc de roșii, fiindcă de la mama am învățat că trebuie să fac aceste produse în casă. Sper ca anul acesta să am legume suficiente pentru a produce cantitatea de bulion de care am nevoie. De insist atât de mult? Fiindcă știu cât de natural este  și rezistă 2 ani fără probleme. 

       🍅Să  revin la ce cinci pași care mă ajută să am conserve naturale, chiar aș îndrăzni să spun bio, pentru iarnă.

         🍆 Imi produc singură mare parte din legume. Recurg la metode tradiționale de creșterea plantelor și evit folosirea produselor chimice. 
          🍆 Recoltez legumele, fructele la maturitate. Am grijă să nu treacă de perioada de cocere și să se strice parte din ele. 
         🍆 Încep conservarea imediat după recoltare. Culeg, de obicei, fructele și legumele seara, iar a doua de dimineață încep procesarea lor. 
         🍆 Am grijă ca borcanele, sticlele, capacele să fie bine sterilizate. De obicei, le sterilizez în cuptor.  Conservele mele nu au conservanți chimici și rezistă  destul de mult timp. Pentru  gem, bulion, ketchup, chiar și compoturi,  pot garanta că rezistă peste un an. În cazul zacuștilor,  al nectarului  și al siropurilor nu pot să mă pronunț fiindcă s-au terminat mereu  până la mijlocul primăverii. 
         🍆 Borcanele cu conserve sunt fierte apoi în bain-marie, între 30- 60 de minute în funcție de tipul de conservă. 
             Urmând acești pași de-a lungul anilor, nu am dat greș și am avut cămara plină cu bunătăți obținute de mine din grădina mea. 
 
                                   
                                         

                    Vă doresc celor ce poposiți aici să aveți cămările pline!🌷🍒




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu